50% van je succes met nieuwe medewerkers hangt af van hoe snel je ze kunt laten presteren – niet alleen ten behoeve van productiviteit/rendement, maar ook ten behoeve van het moreel. Als nieuwe medewerkers niet presteren, zullen ze snel een excuus vinden om je onderneming of jou de schuld te geven. Je eerste zorg is om ze zo snel mogelijk productief te krijgen.
Hieronder vind je de 10 meest voorkomende redenen voor slechte prestaties in een functie. Verhelp deze en de slagingskans van nieuwe medewerkers stijgt met 1000%.
1. Geen duidelijke functiebeschrijving
Hier begint het altijd mee. Ze weten niet wat ze moeten doen en waarom. Herstel dit door een duidelijke functiebeschrijving op te stellen. (Voorbeelden hiervan zijn op internet te vinden, maar ze zijn niet allemaal even goed. Vraag me gerust om hulp/advies als je dat wil).
2. Geen idee van wat het doel van de functie is.
Medewerkers moeten weten waarom ze moeten doen wat je hun vraagt te doen, anders zul je al snel ongemotiveerde medewerkers hebben. En het doel van de functie is niet om de baas rijk te maken!
3. Geen idee van wat het verwachte eindresultaat is.
Je functiebeschrijving moet prestatiegericht zijn. Je betaalt medewerkers niet om bezig te zijn, maar om iets te bereiken. Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende fout bij 80% van de functiebeschrijvingen: ze leiden de medewerker naar “zich bezighouden” in plaats van resultaten leveren.
4. Geen duidelijke manier om prestaties te monitoren.
Als je niet kunt meten wat je probeert te bereiken, zul je veel tijd en energie verspillen bij je pogingen het te bereiken. Hoe meet je de resultaten van een specifieke functie? Als je die vraag niet kunt beantwoorden, verwacht dit dan ook niet van je medewerker.
5. Gebrek aan kennis.
Teveel werkgevers en managers beoordelen hun nieuwe medewerker in de eerste paar weken. Als ze niet snel resultaten laten zien worden ze gecategoriseerd als slechte presteerders. Het is echter aangetoond dat je de productiviteit en prestaties van een medewerker met 20 tot 50% kunt verhogen in minder dan een paar maanden. Hoe? Door ze te helpen hun competenties te verbeteren. Sterker nog, veel nieuwe medewerkers zullen hun nieuwe leidinggevende op dat exacte punt beoordelen: “In hoeverre is mijn baas bereid om zijn kennis met mij te delen”,
6. Geen functioneringsgesprekken.
Mensen hebben aanwijzingen nodig. Ze moeten weten dat ze op het juiste spoor zitten. Slechts enkelen (minder dan 10%) zullen van nature vanuit zichzelf presteren zonder je hulp of steun. Een functioneringsgesprek is een goede gelegenheid om openlijk te praten over zijn of haar zorgen of moeilijkheden. Maar je hoeft daar natuurlijk niet op te wachten om feedback te geven.
7. Geen waardering.
Het klinkt misschien kinderachtig, maar je medewerkers hebben een speciaal soort brandstof nodig en het wordt waardering genoemd. Er zijn geen dagelijkse knuffels voor nodig; er is alleen iets nodig dat hun het gevoel geeft dat ze belangrijk zijn, want dat zijn ze ook. En ze zullen meer willen doen naarmate ze het gevoel hebben dat je waardeert wat ze doen.
8. Persoonlijke problemen.
Een medewerker kan afgeleid zijn door persoonlijke niet werkgerelateerde problemen. Betekent dit dat je je ermee moet bemoeien? Nou, als je wil dat ze presteren kun je het feit niet negeren dat we allemaal onze persoonlijke problemen hebben; soms helpt het te weten dat iemand anders bereid is te luisteren! Het negeren van persoonlijke problemen van de medewerkers is als het negeren dat de bezine van je auto opraakt. Je zult niet erg ver komen met een lege tank.
9. De medewerker past niet bij de functie.
Als dit te vaak gebeurd is in het verleden dan is het goed dat je onze nieuwsbrieven ontvangt. Begin met het implementeren van onze tips.
10. De mederwerker is voor geen enkele functie geschikt
Wel, dat gebeurt er als je blind op je gevoel afgaat bij personeelswerving. Met het Recru-Tec recruitment systeem* kun je voorkomen dat je mensen aantrekt die je onderneming sneller dan vuur kunnen vernietigen.
Succes! Patrick Valtin, auteur van No Fail Hiring en grondlegger van het Recru-Tec recruitment systeem*!
*In Nederland wordt het Recru-Tec systeem geleverd door Koster’s Management Services.
.