De kans is groot dat je de vraag hierboven met ‘nee’ beantwoordt, want veel mensen vinden zichzelf niet geduldig. Of het een pluspunt of een minpunt is, dat laat ik even in het midden.

Maar als het gaat over recruitment, dan kan geduld op het juiste moment belangrijk zijn. Ga niet uit noodzaak in zee met een kandidaat waar je je twijfels over hebt, om de plek maar opgevuld te hebben. Voordat je het weet zit je met de gebakken peren. Moet je van de nieuwe medewerker af zien te komen en kun je de procedure weer opnieuw opstarten. 

It’s a numbers game

De kunst bij recruitment is om voldoende kandidaten aan te trekken en door te gaan met het aantrekken van kandidaten totdat de juiste match gevonden is. Sta er bij stil dat het nodig kan zijn om 40 tot 80 sollicitaties te ontvangen om de juiste kandidaat eruit te halen. Voor sommige vacatures is dit makkelijker dan andere, maar toch, ga gewoon door met aandacht trekken voor je vacature op welke manier dan ook. In de maand november heb ik zo’n 40 recruitmentinterviews afgenomen voor klanten voor verschillende functies. Daaruit zijn 4 interessante kandidaten gekomen die ofwel al zijn aangenomen of in een afrondende fase zitten. Dus, in dit voorbeeld is zo’n 10% van de geïnterviewden een goeie match.

Wat te doen bij twijfel

Het is eigenlijk heel simpel. Als je twijfelt, heb je meer informatie nodig. Meer informatie kun je verkrijgen door testen te gebruiken, door referenties na te gaan, door de persoon een middag te laten proefdraaien, door nog een gesprek aan te gaan enz. Net zolang tot je voldoende informatie hebt en weet of je al dan niet de juiste kandidaat voor je hebt.

Snel schakelen

Toch is een ander belangrijk gegeven: goede kandidaten zijn niet lang op de markt. Dus als je een pareltje signaleert, wacht dan niet langer. Doe wel alle stappen van de procedure om zeker te maken dat je niet op je onderbuikgevoel afgaat, maar doe het snel en als de persoon alle stappen goed doorloopt haal de kandidaat dan binnen.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Als ik je ergens mee kan helpen op dit vlak, dan hoor ik dat heel graag natuurlijk. En mocht je interesse hebben; op 13 en 14 maart volgend jaar geef ik een 2-daagse Masterclass Recruitment.

Op je succes!