Waar haal je de energie vandaan?

Zo tegen het einde van het jaar is een mooi moment om even achterom te kijken en dan weer vooruit, naar de toekomst van 2020. De ene heeft er wellicht meer energie voor beschikbaar dan de ander. Een goede vraag is dan: kun je hier invloed op uitoefenen?

Het antwoord is heel eenvoudig: ja! De 3 voor de hand liggende punten noem ik hier even voor de volledigheid. Dit zijn natuurlijk voldoende gezonde voeding, voldoende slaap en voldoende beweging. Maar dat is even niet waar het in deze boodschap over gaat. Ik heb 2 concrete tips voor je:

Tip 1: onafgemaakte werkzaamheden slokken je energie op

En zo is het. Soms heb je zoveel werk liggen dat alleen al de gedachte eraan je moe maakt. Je aandacht gaat voortdurend ongewild naar taken die je nog zou moeten doen. En om deze reden is er onvoldoende aandacht en energie voor nu en voor de toekomst.

De enige oplossing hiervoor is een lijst te maken met alles wat je nog moet doen en deze één voor één af te werken en ondertussen geen nieuwe klussen te starten. Het is eigenlijk behoorlijk magisch. Je zult merken dat als je aan het einde van de lijst bent gekomen er weer voldoende energie is en je weer om je heen en vooruit kunt kijken.

Tip 2: het behalen van doelstellingen geeft energie.

Ga maar na. Kun je je een moment voor de geest halen waarin het je niet lukte iets te bereiken wat je graag wilde? Wat doet dat met je energie? Als het maar lang genoeg niet lukt blijft er niet veel van over. Wanneer was de laatste keer dat je iets bereikt had wat je graag wilde. En hoeveel energie gaf dat?

Dit vertelt ons dat het belangrijk is doelstellingen te hebben. En niet zomaar doelstellingen. Nee, doelstellingen die groot genoeg zijn en waar je van groeit. Waar je enthousiast over bent en die je echt graag zou willen bereiken. Het is heel nuttig om lekker te fantaseren hierover om vervolgens een goed plan op te stellen en daar heel gedisciplineerd aan te werken. En denk eraan onderweg plezier te hebben; de dingen gaan gemakkelijker als je in een goede bui bent.

Met deze twee tips sturen wij je de feestdagen in om je klaar te maken voor het nieuwe jaar. Ze zijn niet alleen voor jou, maar ook voor je medewerkers, je vrienden en familie, waar dat maar nodig is. Want we zijn nou éénmaal niet alleen en het is onmogelijk om in je eentje gelukkig te zijn als je omgeving dat niet is. Namens het team van Koster’s Management Services alle goeds gewenst voor 2020! Maak er wat moois van.

Hulp bij het bouwen aan een goed team