Gisteravond las ik een interessant artikel van het AD over een onderzoek van adviesbureau Berenschot waaruit blijkt dat steeds meer werkgevers moeite hebben hun medewerkers te behouden. ,,Gemiddeld heeft 20 tot 25 procent een sluimerend gevoel om eens te vertrekken. Maar mensen voelden zich lang beducht om de stap te zetten. Nu hebben ze meer vertrouwen in de economie.”

Dit speelt bij de ene branche wellicht meer als bij de andere. Maar het is mijn ervaring dat stabiele bedrijven waarbij de zaken goed geregeld zijn veelal ook over een heel stabiel personeelsbestand beschikken.

De belangrijkste reden om te vertrekken is vaak de leidinggevende
,,Mensen ontvangen onvoldoende waardering – in zingeving en respect – voor het werk dat ze doen. Dat vinden ze vaak belangrijker dan het aantal euro’s dat ze ermee verdienen.”

Hieruit volgen 2 tips van mij:
1. Als het verloop binnen je bedrijf hoger is dan je lief is, kijk dan eens naar je leidinggevende(n). Hoe gaan ze om met je medewerkers? Wat kan hierin verbeterd worden? Een van de belangrijkste taken van een leidinggevende is ervoor te zorgen dat de dingen goed geregeld zijn voor medewerkers zodat ze hun werk goed kunnen doen.

2. De meest effectieve factor bij het behouden van medewerkers is wat mij betreft inspiratie. Ik heb mooie voorbeelden gezien van inspirerende leiders die ergens naartoe gaan en hun team hierin meenemen. Het geeft vertrouwen in de toekomst, het geeft energie en het motiveert.

Succes!

Hartelijke groet,

 

 

Jos Koster-Longueville