De makkelijkste manier om iemand met je mee te krijgen is in het algemeen gewoon even te vragen: “Kun je me ergens mee helpen?” Je zou kunnen zeggen dat één van de voornaamste drijfveren voor het leven is anderen te helpen.
Ga zelf maar eens na. Hoe vaak help je anderen eigenlijk? Er gaat geen dag voorbij zonder dat je anderen op de één of andere manier helpt. Al is het iemand weer overeind helpen nadat hij viel, met een goed idee komen zodat iemand weer verder kan, zorgen voor brood op de plank, een luisterend oor te bieden, een kind leren fietsen of veters strikken. En ga zo maar door. En hoe voel je je hierover? Waarschijnlijk voelt het goed en geeft het voldoening.
Zo is het ook bij je medewerkers. Uiteindelijk werken ze voor je uit vrije wil en omdat ze graag een bijdrage willen leveren. Sterker nog, veel medewerkers willen een verschil maken. Ze willen dat hetgeen ze doen ertoe doet. En wat gebeurt er als iemand niet kan helpen? Heb je wel eens geprobeerd iemand te helpen die niet geholpen wilde worden? En heb je ook wel eens ervaren dat je op een gegeven moment gewoon niet meer wist wat te doen? Kan best lastig zijn. Het gevolg is vaak een gevoel van gelatenheid. Toch?
Als je een medewerker gewoon om hulp vraagt, dan zal hij het 9 van de 10 keer geven. Maar het gebeurt natuurlijk ook wel eens dat iemand blijkbaar niet staat te springen om je te helpen. Vraag dan maar gewoon naar wat eraan de hand is. Er kunnen allerlei redenen voor zijn en het is de moeite waard om dit bespreekbaar te maken. Want het moment dat je medewerker niet meer het gevoel heeft dat hij kan helpen of een bijdrage kan leveren, dat is het moment waarop je hem kwijt begint te raken.