Controle, nodig of niet nodig? Eerst even ter verduidelijking, de definitie die ik van controle gebruik in dit artikel is dat van beheersing. Het betekent dat je hetgeen je aan het doen bent onder de knie hebt of dat je sturing kunt geven aan een machine, een project of aan anderen.
Na deze verduidelijking nogmaals de vraag: controle, nodig of niet nodig? Ik denk dat we het erover eens kunnen zijn dat controle nodig is. Voordat je de weg opgaat kun je er maar beter zeker van zijn een goede controle over je auto te hebben. Denk aan verkeersregels. Als deze er niet zouden zijn dan zouden er door misverstanden ongelukken gebeuren. Of aan een teamsport; zonder regels of scheidsrechter niet leuk.
Controle, goed of slecht? Onder slechte controle valt: het gebruiken van te veel of te weinig kracht (fysiek of verbaal), chantage, omkoping enz. Ik denk dat we allemaal wel ervaring hebben met slechte controle. Een scheidsrechter die fluit terwijl dat niet nodig was of niet fluit als dat wel nodig was. Een moeder die haar kind een snoepje belooft als het zich ‘gedraagt’. Een verkeersagent die er een potje van maakt. Een nieuwe opdracht die tegen de vorige opdracht ingaat. De leraar die je niet uit liet praten. Dit zijn voorbeelden van slechte controle. En het maakt dat veel mensen liever de touwtjes zelf in handen nemen of niet zomaar door iedereen aangestuurd willen worden. Of op zoek gaan naar een andere baan….
De manier om je medewerkers gemotiveerd te houden is door goede controle toe te passen. Goede controle betekent dat je weet waar je medewerkers mee bezig zijn en waar ze mee te maken hebben. Dat je een bepaalde waardering voor jezelf aan de andere kant teweeg kunt brengen waardoor ze instructies en opdrachten van je zullen accepteren en dat deze logisch zijn. Ze komen niet uit een ivoren toren, maar komen overeen met de realiteit. Dat ze klaar zijn om de opdracht te ontvangen en niet nog ergens middenin zitten. Dat ze het doel ervan snappen (waarom moet het gebeuren) en kunnen zien dat wanneer ze de opdracht uitvoeren het een verbetering oplevert. Dat als een opdracht voltooid is je hen ook bedankt hiervoor of laat weten dat het goed is. En heel belangrijk is dat het gepaard gaat met een prettige doch heldere communicatie en dat het mogelijk is voor de persoon om vragen te stellen als iets niet duidelijk is. Het beste is een opdracht op schrift te stellen en voor het te verzenden even opnieuw te lezen: is de opdracht duidelijk? Is de toon correct? En dan opvolgen tot de opdracht voltooid is. Soms is het hiervoor nodig om even in gesprek te gaan, maar daarna gewoon de opdracht weer opnieuw versturen.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Wil je hier meer over weten of kun je wat hulp gebruiken, neem dan gerust contact met me op.
Succes en een hartelijke groet, Jos Koster.