Met enige regelmaat kom ik leidinggevenden tegen die gebukt gaan onder een enorme werkdruk en daarbij een groot deel van de tijd niet bezig zijn met leidinggeven.

Heel vaak zijn leidinggevenden in die positie terecht gekomen omdat het harde werkers zijn en ze zich betrokken voelen bij de onderneming. Van nature zijn het degenen die graag helpen de kar te trekken. Maar ze zijn er niet voor opgeleid en missen soms de nodige kennis.

Het kan om te beginnen al heel verhelderend zijn om je werkzaamheden eens onder de loep te nemen. Schrijf ze als oefening maar eens op. Waar hou je je gedurende de week zoal mee bezig?

Wat doet een leidinggevende eigenlijk?

Het hangt een beetje af van de positie van de leidinggevende. Top management houdt zich bezig met doelstellingen en het bepalen van de strategie om die doelstellingen te verwezenlijken. Midden management houdt zich bezig met het vertegenwoordigen van die doelstellingen en het maken van plannen binnen hun afdeling om de strategie te verwezenlijken. En lager management houdt zich bezig met het vertegenwoordigen van die plannen en het maken en uitgevoerd krijgen van projecten om de plannen te verwezenlijken.

Bovendien houdt een leidinggevende zich bezig met het organiseren van het geheel, zodat er meer dan genoeg productie en levering van diensten kan plaatsvinden. En als deze organisatie eenmaal is opgezet, dan moet deze voortdurend in stand gehouden worden. Want voor je het weet vervaagt de boel en wordt het uiteindelijk een chaos.

Verder zorgt een leidinggevende voor een juiste verdeling van de werklast. Het is feitelijk een dienstverlenende functie want je zorgt er simpelweg voor dat mensen hun werk kunnen doen en er plezier in hebben omdat ze zich betrokken voelen.

Loop het lijstje nu eens na dat je maakte van je werkzaamheden. Welke ervan zijn leidinggevende taken en welke zijn uitvoerende taken?

De oplossing

Als je tot de conclusie bent gekomen dat je teveel tijd spendeert aan uitvoerende werkzaamheden dan zul je waarschijnlijk in de praktijk zien dat je geen ruimte hebt om leiding te geven. De oplossing is eenvoudig. Kijk welke werkzaamheden je kunt overdragen. Mogelijk hoort het eigenlijk bij iemand anders z’n functie. In dat geval geef je het terug. Het is ook mogelijk dat het tijd wordt iemand nieuw aan te nemen om de werkzaamheden over te nemen. Zorg er eerst voor dat je heel exact opschrijft hoe je die taak uitvoert en draag het vervolgens over.

Ik wens je veel ruimte om leiding te geven en als ik je kan helpen met het vinden van de juiste mensen om werkzaamheden aan over te dragen, dan hoor ik dat natuurlijk heel graag.