Grappig: afgelopen weekend was ik een serie aan het kijken. Je kent het misschien ‘Stranger Things’. De plaatselijke politiechef heeft een meisje in huis dat onderduikt. Hij had afgesproken om om 17:15 thuis te zijn en dan samen snoep te gaan eten, omdat het meisje niet mocht meedoen aan trick or treat. Dit zou immers gevaarlijk zijn.

Maar de politiechef ontdekte die dag een ernstige bedreiging en verloor de tijd uit het oog. En… hij was te laat thuis en het meisje was hierover van streek. In plaats van eerlijk te zijn over wat er was gebeurd wilde hij dit verzwijgen. En dus werd hij boos op haar.

En ik realiseerde me dat scriptschrijvers dit mechanisme heel goed snappen. Hoe vaak zie je niet dat iemand boos reageert omdat hij of zij iets te verbergen heeft? Het grappige is dat dit in het echte leven ook zo is, maar vaak is de ontvanger van de boosheid zich hier niet van bewust.  

Bovendien hebben veel mensen van nature de neiging zich bedreigd te voelen als iemand beter is dan hen en zullen ze om deze reden klagen over anderen. Hoeveel voorbeelden zie je hier niet van? Klagen over iemand die succesvol is.

Wanneer er op de werkvloer een cultuur heerst waarbij het OK is om te klagen over collega’s dan wordt hiermee het team zwakker gemaakt. Er gaat een negatieve sfeer heersen en men is meer met elkaar bezig dan met het werk. Bovendien kan iemand niet verbeteren als hij of zij niet weet wat de klacht is.

Regel nummer 1: niet klagen over collega’s

Een sterk team heeft als regel nummer 1 niet klagen over collega’s. Betekent dit dat alles maar kan? Nee, dat betekent het niet. Het verschil tussen een team dat prettig is om mee te werken en een team dat niet prettig is om mee te werken is dat in het prettige team niemand ergens mee weg komt. Iedereen helpt mee de kar te trekken. Er zijn andere manieren om dingen op te lossen wanneer er een gegronde klacht is. Namelijk: bespreek het met de persoon zelf met als doel de samenwerking te verbeteren.

Knelpuntenformulier.

Een andere oplossing is om een knelpuntenformulier in het leven te roepen. Dit is een formulier waarop wordt ingevuld wat de exacte klacht is over de betreffende medewerker wat ingediend wordt bij de leidinggevende. De medewerker wordt hiermee geconfronteerd, krijgt de kans zich te verdedigen en/of er wordt een oplossing uitgewerkt voor de situatie. Dit werkt bovendien heel goed voor dossiervorming, mochten klachten toch aanhouden.

Complimenten

Maar vergeet niet dat het geven van complimenten wanneer iemand goed bezig is nog beter werkt. Mensen willen van nature goed bezig zijn en voldoening halen uit hun werk. En wanneer je ze als leidinggevende hierbij kunt helpen, dan sta je supersterk.

Dit was mij tip voor vandaag. Hopelijk heb je er iets aan. Veel succes vandaag nog met wat je van plan bent en als ik je ergens bij kan helpen dan hoor ik dat heel graag.