Bekwaamheid van medewerkers. Of juist de onbekwaamheid, hoe stuur je die?

Vrij zijn in je werk
Dit is wat medewerkers tegenwoordig heel belangrijk vinden, vrijheid in hun werk. Maar wat betekent vrijheid eigenlijk. Betekent dat zonder barrières? Of dat ze maar kunnen doen waar ze zin in hebben? Nee. Het betekent dat ze binnen hun gebied van verantwoordelijkheid de ruimte hebben om dingen voor elkaar te krijgen.

Iets dat heel dicht tegen vrijheid aanligt is bekwaamheid. In die gebieden waarin iemand bekwaam is, zal hij weinig of geen beperkingen ervaren. En andere gebieden waarin de persoon niet zo bekwaam is, zal hij zich al gauw beperkt voelen. Dit zul je zelf misschien ook wel eens ervaren hebben. Gelukkig kunnen we dan zeggen: “ieder z’n vak”.

De bekwaamheid van medewerkers kun je zeker sturen. Als je een medewerker hebt met bepaalde bekwaamheden en onbekwaamheden, hoe kun je hier dan het beste mee omgaan? Ik ben er een voorstander van om je als leidinggevende vooral te richten op de bekwaamheden van de persoon. Waar is de persoon goed in? Waar liggen zijn talenten? Zet die in om bepaalde doelstellingen te verwezenlijken. Daar zul je beide blij van worden.

Op het moment dat je je vooral gaat richten op de onbekwaamheden van iemand, wordt dit gewoonlijk alleen maar groter. Je krijgt er beide steeds meer last van. Heb je dat wel eens gemerkt? Dus als je de komende maand gaat kijken naar je doelstellingen voor 2019, bekijk dan ook hoe je de bekwaamheid van medewerkers hierbij zou kunnen inzetten. Daarmee wordt de kans op een succesvol 2019 alleen maar groter. Het leukste is misschien nog wel dat de medewerker meer werkplezier ervaart en zich graag voor je blijft inzetten.

Zou je meer willen weten over waar de kwaliteiten liggen van bepaalde medewerkers? Dat kan natuurlijk. Tegenwoordig kunnen onze testen ook voor bestaande medewerkers ingezet worden. En als je wilt nemen we een persoonlijk interview af en schrijven we een verslag met advies op maat. Stuur ons een berichtje en dan kijken we hoe we je het beste kunnen helpen.

Hartelijk groet, namens het team van Koster’s Management Services

Jos Koster-Longueville